Vår lådcykel

Min nya lådcykel är min bästa vän. Det är nog faktiskt det bästa som hänt mig sedan jag fick barn för en massa år sedan. Ni kanske tycker att det låter överdrivet men jag ska förklara precis vad jag menar. Jag ska presentera argument för varför lådcykel är en bra idé utifrån de iakttagelser jag gjort under de veckor den funnits i min ägo. Pass på:

Låt oss börja med transportaspekten. Den är ändå helt central när man talar om lådcyklar. Med en sådan cykel kan jag plötsligt transportera saker som jag innan haft väldigt svårt att få med mig. Ta det mest uppenbara från början: Mina barn. Jag har tre barn och alla går på olika skolor. Nu kan jag, enkelt och lätt, ta min lådcykel och trampa iväg med dem allihop på morgonen. Inte nog med att det är passande för mig. Det är också väldigt roligt för dem och det gläder mig förstås.

Transport av varor är detsamma med. Vi brukar storhandla en gång i veckan. Detta har varit helt omöjligt även om vi båda gör det med hjälp av två cyklar. Det går inte utan bil, helt enkelt. Med lådcykel räcker det att en av oss åker. Vi behöver inte fixa barnvakt eftersom den andre kan vara hemma. Vi får med alltihop, varenda liten pinal, och har mat och dryck för resten av hela veckan. Det är fenomenalt. Mycket bättre än jag tänkt från början då jag köpte min lådcykel.

Vi rör oss vidare till nästa viktiga aspekt av att äga och bruka en lådcykel. Nämligen den aspekt som handlar om att jag med handen på hjärtat kan säga att vi reducerar vårt klimatavtryck. Detta betyder mycket för oss. Lådcykeln har till och med blivit så bra att vi knappt använt bilen på en månad. Vi överväger om vi ska sälja den, till och med. Ja, sälja för att köpa elbil då. Vi behöver trots allt bil för att ta oss till landet på somrarna. Lådcykeln är bra men den tar oss inte 11 mil till Nynäshamn.

Hur arbetar ni för reducerat klimatavtryck? Är det någon av er som läser detta inlägg som också har lådcykel? Jag är nyfiken på att veta mer om denna nya värld jag gett mig in i. Om ni har lådcykel: Vilken variant har ni? Jag kommer att lägga upp bilder på min nästa vecka. Jag måste bara få tillbaka kameran först.