Min dränering i Stockholm

Ok, så vi köpte hus i våras. Ni som regelbundet läser den här bloggen vet säkerligen om detta redan. Det är knappast första och inte heller sista gången jag skriver om detta. Och ni har förstått alldeles rätt: Det kommer att handla om det även idag. Idag ska jag dock skriva om en något annorlunda vinkel. Nämligen en vinkel som handlar om att vi, i vårt nya hus i Stockholm, behövt ta hjälp med dränering.

Det var inte direkt något vi väntade oss. Varken jag eller min fru har bott i hus förut. Efterfarenheten från lägenheter sitter som en smäck och vi tänkte nog båda två att det skulle vara ganska likt. Ni vet, man bor där och om något går sönder eller så kan man bara ringa någon, något nummer man har sparat någonstans.

Nej, så var det ju inte, skulle det visa sig.

Dränering i Stockholm blev snabbt ett uttryck som vi blev mer än bekanta med. Det började med att svärfar gick ner i källaren och noterade en konstig doft. Hans kommentar gav mig kalla kårar. ”Vet ni när förra ägaren till huset i Stockholm genomförde dränering senast?”. Jag kände bokstavligt talat hur en svettdroppe formades i min tinning och började kila ner längs vänster kind. ”Dränering i Stockholm, om de.. vadå, sa du?” frågade jag och han upprepade sig fast ungefär på 0,75x hastigheten.

Vi tog in en expert i Stockholm på just dränering. Killen skulle göra en objektiv bedömning av hur behovet såg ut. Det tog inte lång tid innan han kom upp till oss på övervåningen med ödesbeskedet. Javisst, vår husgrund i vårt nya dyra hus i Stockholm behövde dränering. Jippi!

Det var inte mycket att göra. Om man inte tog in någon i Stockholm som kunde dränering – eller för all del utförde arbetet själv – så kunde det bli riktigt, riktigt dyrt. Detta försäkrade både killen som gjorde besiktningen och andra vänner som äger hus. ”Det är förjävligt men så är det” avslutade de flesta sina kommentarer.

Alla pengar vi hade tänkt lägga på soffa. Alla pengar vi skulle investera i ny köksgrupp, nya bestick, ny kostym och andra saker. Alla dessa pengar gick åt till dränering i Stockholm. Den käftsmällen kom verkligen från vänster och det var inte mycket annat att göra än att gilla läget. Det var dock oerhört svårt, ska erkännas.

Dränering i Stockholm är ett absolut nödvändigt jobb. Jag förstår såklart detta. När jag smält detta kommer jag att vara nöjd, men det är fortfarande jobbigt att ta in kostnaden för dränering i Stockholm nu. Nu, när det är så färskt.