En gatupratare

Elin och hennes sambo Johan var ute och gick. Det var ingen ovanlig företeelse direkt. Inte heller var det ovanligt att de gick där de gick nu. Det var en gata som låg nära deras egen varvid huset var oerhört vackra att titta på och gå mellan. De talade om ditten och datten när de vandrade förbi en port där de många gånger pratat om att de vill bo. Mitt i en mening som Johan talade själv nickade han med huvudet och sa något som i Elins öron lät märkligt:

  • Gatupratare. Ja, men i alla fall. Det som är viktigt att tänka på när man steker vitlök är att inte börja för sent. Man måste…”

Elin avbröt sin sambo genom att stanna till. Han gjorde detsamma, vände sig mot henne och lämnade vitlöksanekdoten bakom sig.

  • ”Vad sa du för någonting, gatupratare?” frågade Elin nyfiket
  • ”Ehm, ja?” svarade Johan och var förvånad över att det var därför, av alla anledningar, som hon hade stannat.

Elin tittade på gatuprataren som hon alltså precis nu lärt sig vad det var. Hon hade hunnit bli 33 år gammal innan hon lärde sig vad en sån där hette. Johan tittade på sin sambo och tittade tillbaka på skylten som vittnade om att det var visning.

  • ”Du visste inte att det hette gatupratare, eller hur?”

Elin svarade genom att skaka på huvudet. Hon tyckte inte om att inte känna till saker som andra visste. Det gillade hon verkligen inte, och den här saken med gatupratare var en sådan sak. Johan visste detta och gick därför fram till henne och gav henne en puss i pannan.

  • ”Det är inte lätt att veta, kära du. Gatupratare är inte direkt något man tar i sin mun dagligen. Jag vet det bara för att jag..”
  • ”Ja, men skit i det nu. Gatupratare hit och dit” sa Elin. ”Ska vi inte gå in och kika på lägenheten? Det verkar nästan som ett tecken att vi gick förbi här just nu och såg just den här… Ja, den här… Ehm”
  • ”Gatuprataren”
  • ”Gatuprataren ja, precis!”

De bestämde sig för att göra en spontanare och gå upp till lägenheten som visades. De visste inte hur stor den var eller vad den kostade. Bristen på information till trots dröjde det inte mer än 3 månader och 7 dagar innan de satte in nyckeln i låset för första gången.

De har mycket att tacka en gatupratare för!